AMSTERDAM – Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wilde het borsthaar van Marco Kroon , de militair die maandag en dinsdag in Arnhem terechtstaat, in eerste instantie niet onderzoeken. Het instituut vond dat er te weinig haar beschikbaar was om het onderzoek goed uit te voeren.

Dit bleek dinsdag tijdens het verhoor van drie deskundigen horen over het NFI-onderzoek, zo meldt Omroep Brabant.

Er waren zes borstharen van Kroon die bij elkaar 0,3 milligram wogen. Het NFI heeft eigenlijk 10 milligram nodig. Het onderzoek is desondanks uitgevoerd, waarbij cocaïne in het haar is gevonden.

Kroon heeft altijd ontkend dat hij bewust drugs heeft ingenomen. Zijn theorie is dat er mensen zijn die hem drugs hebben toegediend, bijvoorbeeld door ze in zijn drankjes te doen. Kroon is eigenaar van een café aan de Pensmarkt in Den Bosch en zijn vriendin werkt daar ook. Toen hij de kroeg eind 2008 overnam, moest hij naar eigen zeggen flink orde op zaken stellen en een hoop drugsgebruikende klanten eruit zetten. Dat heeft volgens hem kwaad bloed gezet.

Willemsorde

Toen bekend was dat hij de Willemsorde zou krijgen voor getoonde heldenmoed in Afghanistan, zou Kroon zijn bedreigd. Hij zou pamfletten en sms-berichten hebben gekregen waarin werd aangekondigd dat hij kapot gemaakt zou worden.

De vriendin van Kroon heeft wel toegegeven dat zij ''een paar keer'' cocaïne heeft gebruikt. Ze heeft dat pas aan haar partner verteld nadat ze door de politie was verhoord.

Vriendin

Het is in theorie mogelijk dat de cocaïne van buitenaf het haar binnengedrongen is, aldus de deskundigen tegenover de rechtbank dinsdag. Dat zou dan bijvoorbeeld gebeurd zijn doordat de vriendin van Kroon met coke aan haar vingers aan het borsthaar gezeten zou hebben.

Tijdens het onderzoek zijn op diverse plekken sporen van drugs gevonden. Naast in het borsthaar zijn ook op Kroons jas, broek en in zijn auto drugsresten aangetroffen.

Stroomstootwapens

Kroon staat naast het gebruik en bezit van cocaïne ook terecht voor het bezit van en doorgeven aan anderen van stroomstootwapens. Maandag werd tijdens de rechtszitting bekend dat het  Openbaar Ministerie (OM) af zou zien van een rechtszaak als Kroon het gebruik en bezit van cocaïne zou toegeven. Dit voorstel wees Kroon echter van de hand.

De verdediging verhoort dinsdag naast de drie deskundigen ook nog de chef van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Volgende week maandag wordt de strafeis tegen Kroon verwacht.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive