DEN HAAG - De politie zal gegevens van slachtoffers standaard doorgeven aan Slachtofferhulp Nederland.

Nu moeten agenten ieder geval nog apart aanmelden, maar dat gebeurt niet altijd. Daardoor lopen slachtoffers en getuigen van misdaden of ongevallen een aanbod van professionele hulp mis.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag geantwoord op vragen van de Tweede Kamer dat de politie de gegevens automatisch mag doorgeven, ook als niet aan slachtoffers is gevraagd of dat wel mag.

Slachtoffers die niet op hulp zitten te wachten, kunnen dat altijd laten weten, als Slachtofferhulp contact met hen opneemt.

Anonieme aangifte

De politie houdt ook de ruimte om in bepaalde gevallen de gegevens van een slachtoffer niet door te sturen, bijvoorbeeld bij een anonieme aangifte. Ook zijn er mensen die niet slachtoffer zijn, maar wel in aanmerking komen voor hulp. Dan kan het gaan om omstanders. De politie moet dat ook gaan aangeven.

Teeven reageerde op berichten dat door een falend computersysteem 15.000 slachtoffers buiten de boot dreigden te vallen. Volgens de staatssecretaris is er geen sprake van een computerfout, maar waren er wel korpsen die aan het goed doorverwijzen van slachtoffers minder voorrang gaven.