AMSTERDAM - Een groep van 59 basisscholen uit Rotterdam willen Pabo-opleiding Thomas More overnemen. De Rotterdamse Vereniging Katholiek Onderwijs (RVKO) hoopt daarmee zelf betere leerkrachten te kunnen opleiden.

“We willen Pabo-studenten die heel bewust voor het vak van onderwijzer in een grote stad kiezen”, zegt voorzitter van de RVKO Frie van Os dinsdag in de Volkskrant. “We hebben op onze scholen een best moeilijke groep kinderen, vaak uit achterstandssituaties.”

Algemeen directeur Peter Lamers van de RVKO bevestigt dinsdag het krantenbericht.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft al laten weten geen voorstander van de overname te zijn. ''De RVKO is geen hogeronderwijsinstelling en mag dus geen hoger onderwijs geven. Er zou een wetswijziging nodig zijn om het toe te staan'', aldus een woordvoerster van de staatssecretaris.

Volgende week spreekt Zijlstra met de voorzitter van de RVKO.De overname kan echter alleen doorgaan wanneer de staatssecretaris ermee instemt. Zijlstra spreekt volgende week met de hogeschool.

De katholieke Pabo Thomas More hoort nu nog bij de Hogeschool Leiden. De vereniging en de hogeschool hebben al een intentieovereenkomst voor de overname getekend, die moet 1 januari volgend jaar plaatsvinden.