AMSTERDAM - Slechts zestienhonderd agenten hebben de afgelopen jaren een verplichte opfriscursus gevolgd om het eigen rijgedrag te verbeteren. Op een totaal van dertigduizend is dat veel te weinig, zegt politievakbond ACP dinsdag in De Telegraaf.

Het streven van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) was dat alle agenten eens in de drie jaar een proeve van bekwaamheid afleggen. Politiewagens zijn namelijk relatief vaak betrokken bij een ongeval.

In 2008 en 2009 waren er ruim negentienduizend ongevallen waarbij schade aan een politiewagen ontstond.

In 4569 gevallen werd de schade doorgegeven aan een wa-verzekeraar. Bij de ongelukken kwamen vier agenten en één burger om en raakten er 87 gewond, meldt de Raad van Korpschefs in de krant.

Opstelten

ACP vindt dat veel meer agenten de cursus moeten volgen en eist opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De Tweede Kamer reageert in de krant verdeeld op de cijfers.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat agenten de cursus gewoon moeten volgen. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wijst erop dat het om de veiligheid van agenten zelf en burgers gaat.

SP-Kamerlid Ronald van Raak denkt echter dat er geen sprake is van onwil, maar een gebrek aan tijd. "Ik heb liever dat ze boeven vangen", zegt PVV-Kamerlid Hero Brinkman.