UTRECHT- Twee medewerkers van Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) zeggen dat ze maandagochtend zijn belaagd door bezoekers van de Omar Al Farouk moskee in Utrecht. Dat heeft coördinator Abdellah Dami van MTNL laten weten.

De cameravrouw en verslaggever wilden een item maken naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. Die stelde dat de moskee in de wijk Overvecht geld ontvangt van het Libische regime. ''Het bestuur wilde geen reactie geven", aldus Dami. ''Dus zijn we erheen gegaan om moskeegangers te interviewen."

Minstens vijftien bezoekers zouden de verslaggever hebben getrapt. Beide medewerkers zijn bespuugd, aldus Dami. Een microfoon en een kabel zijn vernield en de camera ''heeft een flinke tik gekregen''.

Moskeebestuurder Abdelmajid Khairoun liet weten dat het bestuur van de moskee agressie en geweld tegen journalisten volstrekt onaanvaardbaar acht. ''Het bestuur distantieert zich dan ook van alle agressieve of gewelddadige tegenwerking die de journalisten van MTNL hebben ondervonden in hun werk.''

Midaggebed

Het bestuur van de Omar al Farouk moskee zegt eveneens te benadrukken dat het incident buiten de moskee plaatsvond rond de klok van twaalf, ''dat wil zeggen een half uur voordat de moskee haar deuren voor het middaggebed, dat om twee uur wordt gehouden, zou openen''.

De verslaggevers zijn volgens het bestuur gestuit op mensen die bezwaar maakten om op straat gefilmd te worden en dit op een onaanvaardbare wijze hebben geuit.

''Zoals gezegd verwerpt het moskeebestuur zulk gedrag. Zij meent echter ook dat de leden en bezoekers van de Omar al Farouk moskee hier niet ten onrechte verantwoordelijk voor mogen worden gehouden.''

MTNL heeft maandag aangifte gedaan. Zaterdag wordt het item uitgezonden.