AMSTERDAM - In de regio Amsterdam loeiden de sirenes maandag niet om klokslag 12.00 uur, maar tien minuten later. In Zuid-Limburg gingen de sirenes helemaal niet af. In de hoofdstad betrof het een menselijke fout: er was vergeten de maandelijkse testsirene aan te zetten.

Dit meldt een woordvoerder van de brandweer.

De medewerkers die het alarm moeten activeren krijgen iedere eerste maandag van de maand een belletje om ze aan hun taak te herinneren.

Omdat ze dit keer druk waren met een aantal andere meldingen in de regio, vergaten ze om het alarm op tijd aan te zetten.

Een groot aantal mensen merkten het op. Volgens de woordvoerder van de brandweer belden veel media direct op om te vragen wat er loos was.

Zuid-Limburg

Ook in Zuid-Limburg waren er problemen met de sirene. Oorzaak was een technisch mankement bij de meldkamer van de brandweer.

Bij de meldkamer kwamen na het middaguur enkele telefoontjes binnen van mensen die vroegen wat er aan de hand was. De brandweer zoekt naar de oorzaak van het mankement.

Zodra die is ontdekt, voert de brandweer een stille test uit. Het komt volgens de brandweer zelden voor dat de sirenes het niet doen.

Ook in grote delen van Friesland ging de sirene niet af vanwege een mankement.