ABIDJAN - In Ivoorkust bevonden zich maandag nog 38 Nederlanders. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Twee van hen bevinden zich buiten Abidjan, het economische hart van het West-Afrikaanse land. De rest verblijft wel in of in de buurt van Abidjan.

Zeven Nederlanders hebben hun toevlucht gezocht in een Frans militair kamp, waar enkele honderden buitenlanders zitten.

Een ambassademedewerker heeft regelmatig contact met de Nederlanders in het land. De Nederlanders buiten het kamp kunnen in geval van een nijpende situatie snel door Franse militairen worden opgehaald en alsnog naar het kamp worden gebracht, zo stelt een zegsman.

Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert de Nederlanders in het land zo veel mogelijk binnen te blijven en het aantal verplaatsingen binnen het land tot een absoluut minimum te beperken.

Het geweld in Ivoorkust wordt steeds heftiger. Strijders van de zittende president Laurent Gbagbo en aanhangers van Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap is erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar, zijn in zware gevechten gewikkeld. Vooral in en rond Abidjan is de strijd heftig.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer overlegt donderdag met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de situatie in Ivoorkust. Het is de bedoeling dat de bewindsman voor die tijd nog een brief daarover naar het parlement stuurt.

Ruim twee weken geleden gaf Rosenthal al aan zich zorgen te maken over de Nederlanders die toen nog in Ivoorkust waren. Die hadden laten weten in het land te willen blijven, ondanks dat ze herhaaldelijk het advies hebben gekregen er weg te gaan.