ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op enig moment Marco Kroon, de militair die maandag en dinsdag in Arnhem terechtstaat, gezegd dat er geen rechtszaak zou komen als hij gebruik en bezit van cocaïne zou toegeven.

''Het OM realiseerde zich dat het voor Kroon zeer belastend zou zijn als er een rechtszaak zou komen'', zei aanklaagster Mariska Wijnbelt maandag voor de rechtbank in Arnhem.

Kroon zou dan wel ontslagen zijn bij Defensie. Het OM had hem dan wel een transactie aangeboden voor het bezit van en doorgeven aan anderen van stroomstootwapens.

Tegen de rechtbank zei Kroon dat hij er niet lang over heeft hoeven nadenken voor hij dat voorstel afwees. ''Ik ben onschuldig. Defensie is mijn leven. Hier moet de onderste steen boven komen.''

Kantoorbaan

De verdachte vertelde de rechtbank dat hij wel een dipje heeft gehad, toen hij na diverse uitzendingen als commando een kantoorbaan bij Defensie kreeg.

Dat was enkele maanden voordat hij wist dat hij de Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding, zou krijgen. Toen dat eenmaal bekend was, zag hij 'de dienst' weer helemaal zitten, zei Kroon.

Op de hoogte

Kroon was ervan op de hoogte dat de stroomstootwapens die hij in bezit had en aan zijn broer heeft gegeven, verboden zijn in Nederland zo bleek tijdens de zitting.

Hij zag de tasers echter niet als wapens, waardoor hij er een aanschafte, zodat zijn vriendin zich ermee kon beschermen.

Beschermen

Kroons vriendin werkt achter de bar in café Vinny's in Den Bosch, waarvan zij en Kroon de eigenaars zijn. De verdachte vond het naar eigen zeggen een prettig idee als zij zichzelf kon beschermen, maar wilde geen mes of knuppel achter de bar leggen.

Kroon spreekt de andere beschuldiging, drugsbezit, tegen. Hij ontkent dat hij ooit actief drugs heeft ingenomen of voorhanden heeft gehad. Op kleding van Kroon heeft de politie sporen gevonden van drugs.

Ook in borstharen die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht, zijn sporen van cocaine en mdma (xtc) gevonden. Deskundigen concluderen uit de hoeveelheid gevonden sporen dat hij actief cocaine en mdma moet hebben gebruikt. Dinsdag hoort de rechtbank nog getuigen-deskundigen over dit onderwerp.

Vriendin

Hoe de drugs in zijn lichaam terecht zijn gekomen, weet Kroon niet, maar hij vermoedt dat anderen ze hem hebben toegediend zonder dat hij dat doorhad. Volgens de verdachte was het zijn vriendin Mirjam die drugs gebruikte en wist hij daar pas van nadat zij door de politie was verhoord. Zij zou door een vaste bezoekster van het cafe van cocaïne zijn voorzien.

Het OM kondigde maandag aan dat aan Mirjam, die ook verdachte is, een transactie zal worden voorgesteld voor drugsbezit en bezit van een stroomstootwapen. Het OM wil ook twee andere verdachten een transactie aanbieden.

De vermoedelijke leverancier van de stroomstootwapens en twee andere verdachten komen waarschijnlijk deze zomer voor de rechter in Den Bosch.

Complot

Kroon zegt slachtoffer te zijn van een complot. ''Ik word erin geluisd. Mensen proberen mij kapot te maken'', verklaarde de militair.

De militair stelt dat bezoekers mogelijk drugs in zijn drankje hebben gedaan. Kroon denkt dat lastige cafébezoekers, die hij ooit hardhandig het café heeft uitgezet, mogelijk wraak willen nemen. ''Zij weten dat drugs en defensie niet samengaan.''

Sms

Ook vertelde Kroon verschillende bedreigende sms'jes te hebben ontvangen waaruit zou blijken dat onbekenden hem een pootje willen lichten. De sms'jes zouden teksten bevatten als 'from hero to zero. We gaan je breken'.

Ook zou de 40-jarige Bosschenaar thuis pamfletten hebben ontvangen met bedreigende teksten.

Oneervol ontslag

Kroon kan zijn Militaire Willemsorde kwijtraken als hij oneervol wordt ontslagen of minimaal een jaar gevangenisstraf krijgt opgelegd. Dat heeft het Kapittel der Militaire Willems-Orde in Den Haag gezegd.

De onderscheiding wordt bij een veroordeling pas afgepakt als Kroon helemaal is uitgeprocedeerd.

Rechtszaak Marco Kroon