AMSTERDAM - Acht actievoerders van Milieudefensie zijn maandag aangehouden, nadat zij het Paleis op de Dam in Amsterdam beklommen en enkele spandoeken uitgerold. Dat meldt de politie.

De organisatie protesteerde tegen het inkopen van 'fout hout' door de rijksoverheid, aldus een woordvoerder.

Nadat een vertegenwoordiger van de Rijksgebouwendienst met Milieudefensie had gesproken, besloten de actievoerders naar beneden te komen.

Daar werden zij allen gearresteerd door de politie. Ze zitten op dit moment vast op het politiebureau, bevestigt een woordvoerster tegenover NU.nl.

Vernieling

Aan het einde van de ochtend was een 40-jarige vrouw al uit zichzelf naar beneden gekomen. Zij werd aangehouden wegens zich begeven op openbaar terrein en openlijke geweldpleging tegen goederen.

"Ze hebben de steigerdoeken die er al hingen, kapotgesneden om op de steigers te klimmen," aldus de woordvoerster. "Bovendien hebben door deze actie heel wat mensen vandaag hun werk niet kunnen doen."

Milieudefensie spreekt de vernieling tegen. '' Alleen het renovatiedoek dat binnenkort van het Paleis wordt verwijderd, is op enkele plekken opengemaakt."

"Alles is netjes opgeruimd nadat we onze zin hebben gekregen en met de projectleider van de Rijksgebouwendienst hebben gesproken. Hij heeft ons rapport aangenomen en zegt open te staan voor een gesprek met ons'', aldus een woordvoerder van Milieudefensie.

Fout hout

Milieudefensie stelt dat eigen onderzoek uitwijst dat bij veel bouwprojecten van de overheid fout hout wordt ingekocht. Zo zou er bij de renovatie van het Paleis op de Dam onder meer niet-duurzaam okoumé-hout uit West-Afrika zijn gebruikt.

Dat hout staat op de rode lijst van bedreigde soorten van de internationale natuurorganisatie IUCN. De actievoerders gebruikten ladders om naar boven te komen.

Activisten beklimmen Paleis