DEN HAAG - Twee Somalische piraten zijn omgekomen bij een bevrijdingsactie van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp. Waarschijnlijk zijn zij slachtoffer geworden van het vuurgevecht dat heeft plaatsgevonden.

De Tromp kwam zaterdagochtend in actie om een Iraans visserschip te bevrijden dat gekaapt was door piraten.

Bij het benaderen van het schip werden Nederlandse mariniers beschoten, waarna is teruggeschoten. Waarschuwingsschoten waren vervolgens nodig om een vlucht van tien piraten te stoppen.

De Somalische piraten worden vastgehouden op het fregat. Onder hen is een aantal gewonden. Op het visserschip werden nog zes Somaliërs aangetroffen en twee dode kompanen.

Nieuwe actie

Op de bevrijdingsactie volgde volgens het ministerie van Defensie meteen een nieuwe actie. Een gekaapt schip naderde De Tromp, maar na een aantal schoten van het kanon van het fregat keerde het gekaapte schip om.

Het bevrijde Iraanse visserschip heeft na de actie van De Tromp zijn weg kunnen vervolgen. Het Nederlandse fregat vertrok begin februari uit Den Helder om deel te nemen aan een antipiraterij-missie van de NAVO in de Golf van Aden.