AMSTERDAM - Twee derde van de Nederlanders vindt het niet goed dat PVV-leider Geert Wilders met een vervolg op zijn film Fitna komt. Volgens 58 procent schaadt Wilders zo de internationale positie van Nederland.

Dat blijkt zondag uit een peiling van peil.nl. Hoewel de film pas volgend jaar uitkomt, vindt 56 procent volgens Maurice de Hond al dat Wilders met de film zijn doel volledig voorbij schiet.

De PVV-leider kondigde vrijdag aan dat de film gaat over 'het barbaarse leven van de zieke geest Mohammed'.

Opvallend is dat ook achttien procent van de PVV-stemmers vindt dat de film zijn doel voorbij schiet. Ongeveer evenveel PVV-stemmers vinden het niet goed dat de film er komt.

Geen zin

Volgens 52 procent heeft het geen enkele zin de film te maken, ook al heeft Wilders 'misschien' wel gelijk. Onder de PVV-stemmers is dit niet veel lager; 41 procent. De helft van de Nederlanders vindt het terecht dat Wilders op 'de gevaren van de Islam' wijst. Onder de PVV-stemmers is dit 96 procent.

De coalitiepartijen VVD en CDA moeten zich volgens 63 procent van de film distantiëren. Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) hebben al laten weten van zich te laten horen als zij vinden dat de film te ver gaat.

Samenwerking

Een minderheid van 41 procent ziet in de film een reden om de samenwerking tussen de drie partijen op te zeggen. Niet geheel verrassend zijn het vooral de aanhangers van de oppositiepartijen die dat vinden.

De meesten (56 procent) denken niet dat de film de PVV zetels gaat kosten. Twee derde denkt dat Wilders de film alleen maakt om meer aandacht te krijgen.

Het eerste deel van Fitna verscheen in maart 2008. Het toenmalige kabinet had andere landen al maanden van te voren gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de film. Die bleken na de verschijning mee te vallen.