AMSTERDAM – De Amerikaanse oud-president Bill Clinton komt zaterdag 28 mei naar Nederland om te spreken op de Conventie van Achlum. Dat heeft de organisator van dit evenement, verzekeringsmaatschappij Achmea, zaterdag bekendgemaakt.

De Conventie van Achlum is een bijeenkomst in het Friese dorpje Achlum, waar prominenten praten over de toekomst van Nederland. In boerderijen, woonhuizen, kerken en tenten worden debatten gehouden over de huidige situatie en de toekomst van Nederland.

Thema’s van het congres zijn onder meer gezondheidszorg, pensioen, veiligheid, arbeidsparticipatie en mobiliteit.

Foundation

Bill Clinton heeft zijn eigen Foundation waarmee hij actief is over de hele wereld. Zo zet hij zich in Amerika in voor economische versterking via microfinanciering en educatie, in ontwikkelingslanden bestrijdt hij aids. Met zijn stichting probeert hij ook obesitas onder kinderen te bestrijden. Dat laatste sluit aan bij een van de thema’s op de Conventie van Achlum.

Jubileum

De keuze om dit evenement in Achlum te organiseren komt doordat daar precies tweehonderd jaar geleden de basis is gelegd voor het huidige Achmea. In 1811 spraken 39 boeren af zich onderling te verzekeren tegen zaken als hooibroei. Dat resulteerde in de ‘onderlinge waarborgmaatschappij’.

Trots

De bestuurders van Franekeradeel, de gemeente waar Achlum onder valt, waren al blij met het feit dat er zo’n groot evenement naar hun dorp komt, maar met de komst van Bill Clinton wordt het dorp dat 660 inwoners telt, ineens op de kaart gezet.

“Fantastisch dat zo’n internationale wereldleider Achlum met een bezoek vereert, dat overkomt je niet elke week”, aldus burgemeester Fred Veenstra.

Sprekers

Naast de oud-president van de Verenigde Staten spreken onder anderen oud-politicus Femke Halsema, auteur Geert Mak, oud-vakbondsvoorzitter Doekle Terpstra, oud-topsporter Erben Wennemars, NRC-columnist Bas Heijne en NOC*NSF voorzitter Gerard Dielessen. Er worden duizenden mensen verwacht, uit binnen- en buitenland.