ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond gaat bij roofovervallen de hulp inroepen van buschauffeurs, trambestuurders en controleurs van openbaarvervoersbedrijf RET.

Na een overval krijgen zij via hun eigen meldkamer informatie over het signalement van de dader of daders in de hoop die snel te kunnen pakken.

Dat bevestigt een woordvoerder van de politie vrijdag naar aanleiding van berichtgeving daarover in het AD. Met deze methode beschikt de politie over honderden extra 'ogen en oren'.

Het gaat om een proef die in januari ook al is gestart met de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC).

Achtervolging

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat buschauffeurs en trambestuurders de achtervolging gaan inzetten als zij de mogelijke dader zien. Het gaat er alleen om dat ze de locatie doorgeven als zij de mogelijke crimineel waarnemen.

De informatie die ze via de RET-meldkamer krijgen, komt bij de bestuurders binnen op het display van de bus of tram; de controleurs krijgen die door over de portofoon.

Heterdaadkracht

De politiewoordvoerder licht toe dat deze en andere maatregelen nodig zijn om de zogenoemde heterdaadkracht op roofovervallers te vergroten.

''Ik kan niet direct cijfers geven, maar de combinatie van al deze maatregelen heeft al tot verschillende successen geleid.'' Eerder werd al een DNA-douche ingezet en werden straten rondom de plaats delict direct afgezet.

Sirenes

De RET doet mee omdat het veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. ''Bovendien willen wij als openbaarvervoersorganisatie ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door de 'ogen en oren' van de politie te zijn'', aldus een woordvoerder bij de RET.

Hij benadrukt dat de bussen en trams niet met sirenes worden uitgedost.