ARNHEM - De Puttense moordzaak in hoger beroep heeft vrijdag opnieuw vertraging opgelopen. Ron P., verdachte van de moord op de Puttense stewardess Christel Ambrosius in 1994, meldde zich vrijdagochtend ziek met rugklachten.

Omdat hij erop staat bij zijn hele proces aanwezig te zijn, hield het gerechtshof in Arnhem de zaak maar weer aan.

Het Openbaar Ministerie gaat bij de gevangenis na of de 36-jarige P. wel echt ziek is. Mocht de ziekmelding nep zijn, dan wil de aanklager dat P. de volgende keer desnoods gedwongen wordt meegebracht.

Het hoger beroep loopt al sinds de rechtbank P. in oktober 2009 tot 15 jaar cel veroordeelde. Christel Ambrosius werd verkracht, gewurgd en gestoken in het huis van haar oma.

Nadat eerst twee anderen zeven jaar vastzaten, bleek in 2008 dat DNA van P. overeenkwam met dat in een zaadspoor op Christels been.

Stroperig

Het hoger beroep tegen P. verloopt stroperig. Advocaat Ruud van Boom stelt dat talloze sporen niet goed zijn onderzocht en heeft veel verzoeken gedaan om dat alsnog te laten gebeuren. Ook heeft hij gevraagd om aanvullende stukken.

Het hof wees die verzoeken steeds af, omdat het geen aanknopingspunten ziet voor alternatieve scenario’s die Van Boom daarmee wil onderzoeken. Vervolgens wraakte de verdediging het hof twee keer tevergeefs.

Pleidooi

Vrijdag zouden de persoonlijke omstandigheden van P. besproken worden en zouden de nabestaanden het woord krijgen. Op 24 en 25 mei konden dan strafeis en pleidooi volgen. Dat dit nog gebeurt lijkt niet waarschijnlijk, omdat Van Boom bij zijn verzoeken blijft.

De advocaat liet doorschemeren dat hij zich bijna genoodzaakt voelt om alsnog veel persoonlijke details over andere betrokkenen te noemen, die zouden aantonen dat andere scenario’s mogelijk zijn.

Rijswijkse student

P. wordt behalve voor de Puttense moord sinds december 2010 ook vervolgd voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap in 2005.