AMSTERDAM - Bureau Jeugdzorg Groningen denkt er over na het 12-jarige meisje dat vorige week is bevallen van een dochter een nieuwe identiteit te geven, zodat ze het gewone leven weer op kan pakken.

Bart Lamers, woordvoerder van het bureau, zegt vrijdag in het AD dat alle creativiteit aan de dag moet worden gelegd om er voor te zorgen dat de omstandigheden van het meisje zo snel mogen worden genormaliseerd.

''Haar een nieuwe naam geven is een mogelijkheid.'' De identiteit van het meisje werd deze week bekend toen De Telegraaf haar voornaam op de voorpagina van de krant publiceerde.

Lamers geeft aan dat de commotie niet in het belang is van het kind. ''Ze heeft baat bij een rustige en veilige omgeving.''

Middelbare school

Bureau Jeugdzorg wil dat de jonge moeder zich kan voorbereiden op de middelbare school. Ze zit momenteel in de laatste klas van de basisschool en heeft een vwo-advies gekregen.‘’Door alle belangstelling is de normale schoolgang gestoord.’’

Het meisje beviel vorige week tijdens een uitstapje van school. Wie de vader van de baby is, is niet bekend, maar het kind is vermoedelijk op Sint Maarten verwekt.

Het meisje was daar ongeveer negen maanden geleden op vakantie, zeggen ingewijden. Politie en justitie zijn naar de vader op zoek, omdat seks met een kind onder de 12 jaar strafbaar is.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft een voogd toegewezen aan de baby. Dat is een standaardprocedure, omdat sprake is van een minderjarige moeder.