DEN HAAG - De strijd in Libië heeft een eerste Nederlands slachtoffer geëist. Het zou gaan om een man die samen met twee landgenoten als duiker werkte voor een bedrijf in de olie-industrie, melden de GPD-kranten vrijdag.

De GPD wil de doodsoorzaak nog niet openbaar maken, om te voorkomen dat de identiteit van het slachtoffer bekend wordt voordat de familie op de hoogte wordt gesteld.

Aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi overvielen de Nederlanders eerder deze week in de compound waar ze waren ondergebracht. Daarbij werd apparatuur gestolen en werden de Nederlanders twee dagen opgesloten.

Het drietal trok na de overval naar het rebellenbolwerk Benghazi. Daar trof GPD-correspondent Harald Doornbos de overleden Nederlander en één van zijn collega's aan in een ambulance. De derde duiker zou zijn doorgereisd naar Egypte.

Contact

De mannen hadden volgens de GPD tot woensdag dagelijks contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), maar wilden Libië niet verlaten. Toen één van de drie dinsdag aangaf toch weg te willen, was een evacuatie door de escalatie van het conflict bijzonder moeilijk geworden.

Een woordvoerder van het ministerie liet vrijdagochtend weten dat Buza al een tijdje geen contact met de mannen had, maar wel hun familie woensdag voor het laatst heeft gesproken.

Een woordvoerder van het ministerie van BuZa gaf tegenover de GPD aan alles in het werk te stellen om het lichaam van de man naar Nederland te halen, zodra het ministerie een bevestiging heeft gekregen van het overlijden van de man.

Alles over de situatie in Libië op onze Midden-Oosten-special

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive.