BERLIJN - Over de hele wereld zijn er nepberichten rondgestuurd, om mensen te bedotten op 1 april. In Duitsland melden natuurbeschermers dat ze de gebroeders Grimm postuum hadden aangeklaagd, omdat hun sprookje Roodkapje de schuwe wolf afschildert als een bruut roofdier.

Een reflectorbedrijf uit het Duitse Lüneburg had de pers geïnformeerd dat het ''zeer verrassend'' de opdracht had gekregen om reflectoren op de maan te plaatsen. Die spiegels zouden zonlicht moeten weerkaatsen naar de aarde.

De 1 aprilgrap is een wereldwijd fenomeen. Fransen kennen 'Poisson d'avril', Vlamingen 'een 1 aprilvis', Engelsen en Amerikanen 'April Fool's Day'.

Ook de media doen, soms ongewild, mee aan de 1 aprillol. Het is soms even puzzelen bij twijfelachtige aankondigingen. Is het waar of is het een grap? Wat te denken van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren dat beweert dat het onderzoekers gelukt is om een hond met een kat te kruisen.

Kruising

Vrijdag wordt Mono, een kruising tussen een Tonkinees en een Chihuahua aan het publiek gepresenteerd, kondigde het informatiecentrum eerder deze week aan.

Bolletje presenteert op 1 april een nieuw beschuitje speciaal voor linkshandigen. Het is niet duidelijk in hoeverre dit 'baanbrekende' beschuitje verschilt van het reguliere beschuit.

Tijgermug

En verliefde mensen kunnen zich maar beter extra zorgvuldig met DEET insmeren; want er is gebleken dat de Aziatische tijgermug zich extra tot hen aangetrokken voelt. Een verliefd persoon wordt zelfs tot vier keer vaker gestoken dan iemand zonder deze gevoelens. Dit blijkt uit onderzoek waarop A. Communis op 1 april aan UMC Utrecht promoveert.

Blijdorp

Diergaarde Blijdorp weet nog niet wat het geslacht is van ijsbeertje Vicks. Het dier werd begin december geboren, maar verzorgers zijn nog niet achter het geslacht gekomen.

Daarom worden fotograferende bezoekers nu opgeroepen om op hun foto's te kijken of daar het geslacht misschien duidelijk wordt. Bekijk de video.

Herkomst

De herkomst van de 1 apriltraditie is niet duidelijk. De inname van Den Briel op de Spanjaarden door de watergeuzen in 1572 wordt in Nederland vaak als de oorsprong gezien.

Wie elk vreemd bericht afdoet als een grap, kan ook bedrogen uitkomen. Weerdiensten voorspellen dat er vrijdag in New York een fikse laag sneeuw valt. En dat is géén grap, benadrukken ze.

Lees alle twitterberichten over 1 april op NUlive

Bekijk de special op NU&toen