ZWOLLE - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft uit een huis in Zwolle zeven verwaarloosde honden weggehaald. De 47-jarige eigenares heeft een proces-verbaal gekregen. Dat heeft de LID donderdag laten weten.

De zeven kooikers zaten in gestapelde benches in een centimeters dikke laag uitwerpselen, aldus de LID. Door de uitwerpselen en urine was de huid van alle hondjes aangetast. De dieren waren vermagerd en hadden ontstoken ogen en te lange nagels.

In overleg met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een inspecteur van de LID de honden in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres. Daar krijgen de honden onderdak en worden ze verzorgd op kosten van de eigenares.

Pony

De LID heeft bovendien in een weiland in Zwolle een acht maanden oude pony gevonden die op sterven na dood was. Het dier bleek daar al drie dagen te liggen. In overleg met het Openbaar Ministerie (OM) heeft een dierenarts de pony laten inslapen. De eigenaar krijgt een proces-verbaal wegens verwaarlozing van het dier, aldus de LID.

Volgens de dierenarts was het dier ernstig vermagerd en had het ernstige problemen met een ontstoken en een opgezwollen oog. Ook was zijn neus kapot en vervuild.

Verwaarloosde dieren