AMSTERDAM - De vader en de broer van het twaalfjarige Groningse meisje dat vorige week beviel van een dochtertje, hebben politiebescherming gekregen.

Ze zijn naar een veilige plek gebracht om aan geruchtenstromen en media-aandacht te ontkomen, zegt een politiewoordvoerder donderdag in dagblad Trouw.

"Er was sprake van een extreme run op deze man. Een aantal journalisten is zelfs de woning binnengedrongen om hem te spreken te krijgen.” De vader vluchtte daarop naar een verzorgingstehuis in de buurt, maar ook daar werd hij lastiggevallen. De politie heeft vervolgens besloten de man elders onder te brengen.

Aanhouding

Volgens de zegsman, die verder niets inhoudelijk over de zaak kwijt wil, gaat het nadrukkelijk niet om een aanhouding.

De Telegraaf schreef woensdag op basis van verklaringen van familieleden dat de vader van de 12-jarige eerder is veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Justitie bevestigde dit niet en liet weten pas uitspraken over iemands strafrechtelijke verleden te doen wanneer er sprake is van een verdenking.

Politie en justitie onderzoeken momenteel wie de vader van de baby is. Omdat seksueel contact met iemand onder de twaalf jaar verboden is, heeft de Raad voor de Kinderbescherming aangifte gedaan van een zedenmisdrijf.

Schooluitje

De 12-jarige moeder uit de Groningse wijk Beijum beviel vorige week volstrekt onverwacht tijdens een schooluitje.

De scholiere uit groep 8 was met haar klasgenoten van de basisschool een dagje op excursie, toen ze last kreeg van hevige kramp in haar buik. Ambulancemedewerkers hebben de baby ter wereld geholpen.

Volg twitterberichten over dit nieuws via NUlive.