AMSTERDAM - De homo-emancipatie in Nederland is nog lang niet voltooid. Al kunnen partners van hetzelfde geslacht in Nederland al tien jaar met elkaar in het huwelijk treden, ze hebben nog lang niet alle rechten die heterokoppels hebben.

''Er zijn nog tal van gemeenten waar weigerambtenaren geen huwelijken tussen partners van gelijk geslacht sluiten'', schrijft COC-voorzitter Vera Bergkamp. ''Het is ondenkbaar dat de overheid ambtenaren in bescherming neemt die weigeren Joden of mensen met een andere huidskleur te trouwen.''

Het COC roept minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) op om met een wettelijke regeling een einde te maken aan deze mogelijkheid, zoals de Commissie Gelijke Behandeling al in 2008 adviseerde.

Onzekerheid

''De duomoeder moet het kind adopteren, wat een lange, emotionele en kostbare procedure is die leidt tot veel juridische onzekerheid voor het kind.'' Het kind kan zelfs zonder juridische ouder achterblijven als de biologische moeder overlijdt.

''Wanneer een heteropaar met behulp van een zaaddonor een kind krijgt, dan hoeft de niet-biologische vader alleen maar geboorteaangifte te doen'', stelt Bergkamp.

''Al jaren belooft de regering verbetering in deze situatie te brengen, maar nog altijd ligt er geen wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.''

Gezinshereniging

Een derde kwestie die het COC snel opgelost wil zien, is de mogelijkheid tot gezinshereniging van Nederlandse homoseksuelen en lesbiennes die willen trouwen met een partner uit het buitenland.

''De regering wil deze gezinsvorming beperken tot partners die al in het buitenland met elkaar getrouwd zijn'', aldus Bergkamp. ''Maar aangezien homo's en lesbo's in de meeste landen niet kunnen trouwen, vallen zij buiten de boot. Een lesbische vrouw die in Venezuela haar grote liefde ontmoet, kan in Nederland geen leven met haar opbouwen. Een heteroseksueel kan dat wel.''

Homohuwelijk

Op 1 april is het tien jaar geleden dat in Nederland partners van hetzelfde geslacht elkaar voor het eerst het ja-woord gaven. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld dat het 'homohuwelijk' wettelijk erkende.

Inmiddels zijn er in Nederland 15.000 koppels van hetzelfde geslacht getrouwd.