DEN HAAG - De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die het vliegverbod boven Libië gaan handhaven, worden niet ingezet om doelen op land of zee te bestoken.

Ze mogen alleen verdachte Libische vliegtuigen dwingen van richting te veranderen en deze in het uiterste geval uit de lucht schieten.

Dat blijkt uit een brief die de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Daarin geven ze aan op welke manier Nederland zal bijdragen aan de NAVO-operatie om ook de no-flyzone boven Libië te controleren.

Wapenembargo

Dat gebeurt onder dezelfde voorwaarden die nu gelden voor de inzet van de F-16's, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager bij het handhaven van het wapenembargo tegen Libië.

Voor de uitbreiding van de taken zal Nederland geen extra militairen of materieel inzetten. In totaal worden tweehonderd Nederlandse militairen bij de missie betrokken.

Bescherming

Het doel van de NAVO-operatie en de Nederlandse bijdrage daaraan, die in principe drie maanden duurt, is de bescherming van de bevolking tegen agressie van het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi.

De acties zijn niet gericht op de verwijdering of verandering van dat regime, benadrukken Rosenthal en Hillen.

De NAVO, die het bevel over alle militaire operaties in Libië heeft overgenomen, besloot zondag om desnoods ook Libische grondtroepen te gaan aanvallen. Maar daar zal Nederland dus niet aan meedoen.

No-flyzone

De F-16's zullen in het kader van het afdwingen van de no-flyzone inlichtingen vergaren, gebieden bewaken en het luchtruim verdedigen.

Ze doen dat vooral boven het kustgebied van Libië, aldus de bewindslieden. Ook blijven de toestellen, die vanaf een vliegbasis op het Italiaanse eiland Sardinië opereren, inzetbaar voor het afdwingen van het wapenembargo.

Tankvliegtuig

Het tankvliegtuig, dat tot 4 april actief blijft bij Libië, zal niet alleen de Nederlandse F-16's in de lucht bijtanken maar ook andere (jacht)vliegtuigen die aan de NAVO-operatie meedoen.

De Awacs-radarvliegtuigen, waarvoor Nederland bemanningsleden levert, worden ingezet om de acties te ondersteunen, het 'luchtbeeld' op te bouwen en om gevechtsvliegtuigen te dirigeren.

Als de NAVO besluit de operatie in Libië te verlengen, dan zal het kabinet opnieuw overwegen hieraan bij te dragen en het parlement daarover informeren.

Rosenthal

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt dat de NAVO geen wapens moet leveren aan Libische opstandelingen. Dat zei de minister in het NOS Journaal.

De NAVO is verdeeld over het bewapenen van opstandelingen in Libië. Groot-Brittannië overweegt wapens te leveren en ook Frankrijk en de Verenigde Staten noemen het leveren van wapens bespreekbaar.

Rasmussen

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zei echter dat de VN-resolutie over Libië daar geen ruimte voor biedt.

Nederland is het met Rasmussen eens. "Wij zullen geen wapens leveren aan de opstandelingen. Het is niet verstandig dat het ene land er heel anders tegenoverstaat dan het andere."

Tweede Kamer

De Tweede Kamer zal waarschijnlijk donderdag een debat houden en instemmen met de uitgebreide missie.

Afgelopen week ging de Kamer al akkoord met de handhaving van het wapenembargo en sommige partijen pleitten toen al voor deelname aan controle op het vliegverbod. Dat werd toen nog gedaan door een coalitie onder leiding van Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië.

Ruimere missie

De regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en ChristenUnie lieten al weten voor een ruimere missie te zijn. Wat de VVD betreft, mogen Nederlandse F-16's ook gronddoelen aanvallen.

De NAVO, die het bevel over alle militaire operaties heeft overgenomen, besloot zondag om desnoods ook Libische grondtroepen te gaan aanvallen. Het CDA is echter blij dat het kabinet daar juist niet voor heeft gekozen.

Machtswisseling

CDA en ook PvdA vinden niet dat de NAVO-actie, die gebaseerd is op een VN-resolutie, mag aansturen op een machtswisseling. De PvdA vindt dat daarvoor dan een nieuwe resolutie nodig is.

De acties zijn daar ook niet op gericht, zo benadrukken Rosenthal en Hillen. De missie, die in principe drie maanden duurt, is bedoeld ter bescherming van de bevolking tegen agressie van het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive.