AMSTERDAM - De man die vastzit voor de aanrijding van de cabaretière Floor van der Wal, wordt verdacht van doodslag.

Dat liet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten naar aanleiding van een bericht hierover in Het Parool.

Van der Wal (26) werd in de nacht van donderdag op vrijdag op het Amsterdamse Mercatorplein geschept door een auto toen ze op de fiets zat.

Ze overleed vrijdag in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De auto reed na het ongeluk door, maar de politie wist de eigenaar ervan diezelfde nacht aan te houden. Hij was een van zijn kentekenplaten verloren op de plaats van het ongeluk.

Uit onderzoek van de politie bleek eerder deze week al dat de vermoedelijke bestuurder mogelijk veel te hard heeft gereden. Het voorarrest van de 24-jarige verdachte is maandag met minimaal veertien dagen verlengd.

Voorsorteervak

De politie heeft verder ontdekt dat de bestuurder niet alleen te hard reed, maar ook via een voorsorteervak voor rechtsaf alsnog rechtdoor is gereden. Daarbij kwam hij op de kruising van het Mercatorplein en de Jan Evertsenstraat in aanrijding met het slachtoffer. Zij kwam ruim 30 meter verderop terecht.

Mocht het OM doodslag niet kunnen bewijzen, dan houdt ze de verdachte verantwoordelijk voor mishandeling met de dood tot gevolg, aldus de zegsman. Uit getuigenverklaringen blijkt dat er mogelijk meerdere mensen in de auto zaten.

De politie bekijkt momenteel camerabeelden van de plaats waar ze de auto vrijdagochtend aantrof, in de Eastonstraat in Amsterdam-West. Volgens een woordvoerder is op die beelden iets te zien, maar die probeert de politie nu iets duidelijker te krijgen.

Ook onderzoekt ze wie mogelijk door rood heeft gereden.