AMSTERDAM - Politie en Justitie doen onderzoek naar de zwangerschap van het 12-jarige meisje uit Groningen, dat vorige week beviel van een gezonde dochter. Het Openbaar Ministerie (OM) "houdt alle mogelijkheden open".

Het OM zegt tegenover NU.nl te willen weten wat er precies is gebeurd en wie “verantwoordelijk is voor het vaderschap”. “Er is sowieso sprake van een strafbaar feit”, stelt woordvoerder van het OM Kirsten Smit. “Seksueel contact met iemand onder de twaalf jaar is verboden.”

De Raad voor de Kinderbescherming heeft daarom aangifte gedaan van een zedenmisdrijf. Op basis van de resultaten van het onderzoek beslist de rechter over twaalf weken wat er met het meisje en haar dochtertje gaat gebeuren.

Vader

Justitie laat weten de sociale omgeving van het meisje in kaart te willen brengen. “Daartoe horen uiteraard ook haar ouders”, aldus de zegsvrouw. Het OM sluit niet uit een DNA-test te zullen doen om erachter te komen wie de vader van de baby is.

De mogelijkheid van een jong vriendje wordt evenmin uitgesloten. Met het meisje is al gesproken, zodra de hulpverlening het mogelijk acht worden die gesprekken voortgezet.

De Telegraaf schrijft woensdag op basis van verklaringen van familieleden dat de vader van de 12-jarige eerder is veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Justitie wil dat op dit moment nog niet bevestigen en zegt pas uitspraken te doen over iemands strafrechtelijk verleden op het moment dat er daadwerkelijk een verdachte in beeld is.

Onverwacht

De 12-jarige moeder uit de Groningse wijk Beijum beviel vorige week volstrekt onverwacht tijdens een schooluitje. De scholiere uit groep 8 was met haar klasgenoten van de basisschool een dagje op excursie, toen ze last kreeg van hevige kramp in haar buik. Ambulancemedewerkers hebben de baby ter wereld geholpen.

Moeder en dochter liggen nog in het ziekenhuis en maken het goed. Er zijn inmiddels meerdere hulpinstanties, waaronder Jeugdzorg, ingeschakeld om de tienermoeder bij te staan. Ook is er een voogd aangesteld die primair verantwoordelijk is voor de zorg voor de baby.

Volg Twitterberichten over dit onderwerp via NUlive.