AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam wil in het liquidatieproces Passage opheldering van het Openbaar Ministerie (OM) over de rol van Willem Holleeder in het complexe geheel.

Het OM deed dinsdag een poging die opheldering te verschaffen, maar slaagde daar maar ten dele in. De discussie is nog niet gesloten.

Holleeder werd in een ander megaonderzoek van politie en justitie naar afpersingen veroordeeld tot negen jaar cel. In het liquidatieproces is zijn naam ook bij herhaling gevallen.

Dino Soerel

Hij zou, samen met de vorig jaar gearresteerde Dino Soerel, opdrachten voor huurmoorden hebben gegeven. Anders dan Soerel is Holleeder echter niet in het proces betrokken.

Onderdeel van de aanklacht tegen de diverse verdachten in het proces is dat zij hebben behoord tot een criminele organisatie, die het plegen van moorden tot doel had. In de aanklacht noemt justitie een aantal namen, waaronder die van Soerel.

Holleeder wordt niet met naam en toenaam genoemd, maar het OM bevestigt dat hij tot de 'anderen' gerekend mag worden, zoals op de aanklacht omschreven. Hij is daarmee wel verdachte, maar een beslissing over zijn vervolging voor betrokkenheid bij liquidaties is nog niet genomen.

Kritische vragen

De rechtbank vuurde dinsdag een reeks kritische vragen af op het OM, omdat het rechtscollege voor zichzelf maar ook voor Dino Soerel en zijn advocaten helder wil hebben hoe de kaarten zijn geschud.

Omdat Soerel pas ver na het begin (in februari 2009) in het monsterproces is 'geschoven', bevindt zijn strafzaak zich nog in een min of meer oriënterende fase.

De verdediging van Soerel is nog volop bezig onderzoekswensen te formuleren, waaronder het horen van getuigen. De verdenking die het OM tegen hem koestert, moet dan helder afgebakend zijn, meent de rechtbank.

Getuigen

Holleeder is een van de door Soerel gevraagde getuigen. Het OM heeft er geen bezwaar tegen dat hij wordt gehoord, al verwacht het niet dat hij erg spraakzaam zal zijn. Holleeder en Soerel zouden samen in de onderwereld zijn opgetrokken, maar onlangs liet Soerel doorschemeren dat de verhoudingen tussen de twee al jaren geleden zijn bekoeld.

Holleeder werd in januari 2006 voor de afpersingen gearresteerd en zit sindsdien vast. Begin volgend jaar zit zijn straf erop.

Het proces wordt voortgezet op 5 april.