ARNHEM - Marco Kroon, de militair die wegens heldenmoed met de Willemsorde is onderscheiden, moet volgende week voor de militaire rechtbank in Arnhem verschijnen.

Maandag en dinsdag behandelt de rechtbank de zaak die draait om bezit van cocaïne, xtc en stroomstootwapens. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag laten weten.

Een week later, op 11 april, formuleert volgens de planning de officier van justitie de eis tegen de Bosschenaar. Ook het pleidooi van zijn advocaat Geert Jan Knoops staat dan op de agenda. Dinsdag 12 april is gereserveerd als uitloopdag.

Kroon ontkent dat hij ooit actief drugs heeft ingenomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is echter aangetoond dat Kroon drugs in zijn lichaam heeft gehad. Kroon meent dat er mensen zijn die tegen hem samenzweren.

Zero

Zij zouden hem hebben bedreigd en geïntimideerd met pamfletten en sms'jes, met teksten als: ''Hee HERO, je bent bijna weer een ZERO. Haha. We konden t niet weerstaan om je te zeggen dat we ons kostelijk vermaken! Schaakmat!!!!'' Bij het complot hoort volgens hem dat hij minstens één keer is gedrogeerd zonder dat hij het wist.

De aanwezigheid van drugs in Kroons lichaam is volgens het OM aangetoond door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat zes borstharen van de man onderzocht.

Er was te weinig haar om gedetailleerde conclusies te trekken over de hoeveelheid drugs en de periode waarin die zouden zijn genomen. Het OM wilde wel meer onderzoek laten doen, maar toen bleek dat Kroon al zijn lichaamshaar had afgeschoren.

Lichaamshaar

Tijdens een niet-inhoudelijke zitting op 29 november zei officier van justitie Mariska Wijnbelt dat het waarschijnlijk niet waar is dat Kroon dat elke week afschoor, zoals hij heeft gezegd. Er bestaan namelijk foto's waarop Kroon staat met zichtbaar lichaamshaar. Het OM gelooft niet in de samenzweringstheorie van Kroon.

Ook al klinkt de theorie over het complot tegen de militair onwaarschijnlijk, toch moet dat scenario serieus onderzocht worden, vindt advocaat Knoops. Hij vindt dat het OM aan tunnelvisie lijdt, nu het alternatieve scenario's uitsluit.