SCHIPHOL - De 1350 bewakingscamera's die sinds een jaar op Schiphol hangen hebben hun nut bewezen. De Koninklijke Marechaussee heeft zeshonderd keer gebruik kunnen maken van de beelden bij onderzoek naar criminaliteit op de luchthaven.

''We zijn er erg tevreden over. De camera's zijn een succes'', aldus een woordvoerder van de marechaussee die maandag berichtgeving van de NOS hierover bevestigde.

De bewakingscamera's hangen in Schiphol Plaza, bij de incheckbalies, de aankomst- en vertrekhallen en bij de gates.

''Die plek is vooral handig gebleken bij het nagaan van de herkomst van asielzoekers. Sommigen zeggen geen paspoort te hebben en hun herkomst is onbekend. Door opnamen bij de gate kunnen we zien waar het vliegtuig vandaan is gekomen. Op die manier hebben we al 62 gevallen kunnen achterhalen'', aldus de woordvoerder.

Drugshandel

De zeshonderd zaken die de marechaussee met de camerabeelden kon aanpakken betroffen bagagediefstal en andere kleine criminaliteit, drugshandel en mensensmokkel. Volgens de marechaussee is de criminaliteit op de nationale luchthaven niet heel hoog, maar kunnen met de camera's de cijfers nog verder omlaag.

Het cameratoezicht is een van de 'gereedschappen' om de veiligheid op de luchthaven te handhaven. Er zijn ook surveillances door politie in burger.

Medewerkers van de marechaussee bekijken de beelden van de 1350 bewakingscamera's 24 uur per dag. Ze worden 28 dagen bewaard en daarna vernietigd. Het is uiteindelijk de bedoeling om heel Schiphol te voorzien van camera's. Daarvoor zijn er in totaal 3500 nodig.