DEN HAAG - Het vervoersverbod in Zeeland vanwege de bij een pluimveebedrijf vastgestelde vogelgriep wordt beperkt.

Vanaf maandagavond 20.00 uur zijn doorgaande transporten op de nabijgelegen snelweg A58 toegestaan. Volgens staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) is gezien de aard van het vervoer het risico op besmetting verwaarloosbaar.

Vrijdag werd bekend dat een pluimveebedrijf in het Zeeuwse Schore moest worden geruimd omdat er een milde variant van de vogelgriep was vastgesteld. Op het bedrijf waren 127.500 legkippen. De milde variant kan muteren tot een besmettelijke en voor kippen dodelijke variant.

Zone

Sinds vrijdag geldt er in een zone van een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest, strooisel en pluimveevoer. Het verbod blijft drie weken van kracht. De snelweg viel de afgelopen dagen binnen het verbodsgebied.

Vogelgriep komt in Nederland niet vaak voor. Er was een uitbraak in augustus 2006 in het Gelderse Voorthuizen.

Daar werden toen 25.000 kippen geruimd. In december 2008 was er een milde vorm van vogelgriep in het Belgische Bocholt, net over de grens bij Weert. Vorig jaar werd bij een pluimveebedrijf in Deurne ook een milde variant van vogelgriep geconstateerd.

Vogelgriep in Zeeland