ZAANDAM - De kantonrechter in Zaandam buigt zich de komende tijd over de vraag of het Don Bosco College in Volendam een leerlinge terecht heeft verboden op school een hoofddoek te dragen.

De rechter deed maandagmiddag na de behandeling van de zaak nog geen uitspraak. Ook heeft hij niet gezegd wanneer hij precies vonnis wijst.

De leerlinge, Imane Mahssan (15), daagde de school voor de rechter. De leiding van het Don Bosco College verbood haar de hoofddoek te dragen en hield daaraan vast, ook nadat het meisje door de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in het gelijk was gesteld.

Het dragen van de hoofddoek is volgens de leiding in strijd met het katholieke karakter van de school.

Bindende uitspraak

Het kamp-Imane hekelde het feit dat de school voorafgaand aan het oordeel van de CGB had beloofd de uitspraak op te volgen.

Volgens rector Gerard Dekkers was die afspraak gemaakt omdat de school er vanuit ging dat de uitspraak bindend was. ''Dat bleek niet zo te zijn en daarom hebben we de uitspraak niet opgevolgd.”

Schandalig

Imanes advocaat Jelle Klaas van noemde de handelwijze van de school schandalig. ''Een school hoort voor haar leerlingen op te komen. In plaats daarvan heeft het Don Bosco College speciaal voor Imane de regels aangepast en haar geschorst.''

Klaas doelde op het verzoek tot het dragen van een hoofddoek dat de 15-jarige Volendamse in februari 2010 zelf indiende. Vervolgens stelde de school in september dat jaar het hoofddoekverbod in. Omdat ze maandenlang geen reactie kreeg op haar verzoek, was Mahssan de hoofddoek in de tussentijd gaan dragen.

Hoofddoekbeleid

Raadsman Wilco Brussee beaamde namens het Don Bosco College dat de school tot het verzoek van Imane geen hoofddoekbeleid kende. Volgens Brussee was echter wel in de schoolregels opgenomen dat leerlingen de katholieke grondslag van de school moeten respecteren.

Imane had volgens Brussee kunnen weten dat het dragen van een hoofddoek zou worden opgevat als een uiting waarmee ze afstand neemt van de katholieke grondslag van het college.