BORSSELE - Greenpeace heeft zondagavond een 'nucleaire' versie van het schilderij De Schreeuw van Edvard Munch op de kerncentrale in Borssele geprojecteerd.

Het ging om het gezicht van het schilderij dat in geel en zwart was gestileerd en waarbij de ogen en de mond het driehoekige logo van de aanduiding van kernenergie vormden. Dat zei een woordvoerster van de milieuorganisatie zondagavond.

De actie duurde ongeveer twee uur, vanaf half acht tot half tien. Greenpeace projecteerde het beeld met een diaprojector met sterke lens vanaf een locatie buiten het terrein van de kerncentrale.

Gevaren

Greenpeace vroeg met de actie aandacht voor de gevaren van kernenergie. Volgens Ike Teuling, stralingsdeskundige van Greenpeace, kan een ramp als in de kerncentrale van het Japanse Fukushima ook in Borssele gebeuren, al is de kans klein.

De Nederlandse kerncentrale is al meerdere malen door het oog van de naald gekropen, omdat de noodkoeling niet functioneerde, aldus Teuling. Nederland moet af van kernenergie, vindt zij.

''Er zijn voldoende schone en veilige alternatieven. Kernenergie is onlosmakelijk verbonden met onbeheersbare en onnodige risico's.''

Kernramp

Ruim twee weken geleden troffen de verwoestende aardbeving en de daarop volgende tsuami Japan. De kernramp die op het natuurgeweld volgde, houdt het land nog altijd in zijn greep, aldus Greenpeace.

Drinkwater is tot in Tokio radioactief, groente is besmet. Sinds zaterdagochtend voert een team stralingsexperts van Greenpeace metingen uit in de omgeving van Fukushima. Hun eerste bevindingen zijn zorgwekkend, aldus de woordvoerster.