MAASTRICHT - De internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf heeft dit jaar 72.500 bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er ongeveer evenveel. Dat maakte een woordvoerster bekend op zondag, de laatste dag van het evenement.

Veel bezoekers kwamen zoals gebruikelijk uit Europa, maar ook Amerikaanse verzamelaars weten de weg naar Tefaf steeds beter te vinden.

Datzelfde geldt voor verzamelaars uit opkomende economieën als Brazilië en vooral China. In totaal deden 55 verschillende nationaliteiten de kunstbeurs aan.

De totale omzet houdt Tefaf niet bij. Volgens de woordvoerster is wel duidelijk het een goed jaar was.

Stijging

Onderzoekers hebben geconstateerd dat de internationale kunsthandel na een dieptepunt in 2009, veroorzaakt door de economische crisis, vorig jaar weer sterk aantrok. ''Die stijging is ook op Tefaf merkbaar."

De lijn omhoog is ingezet", aldus de zegsvrouw. Volgens haar vonden vooral dure stukken (van meer dan 1 miljoen euro) vaker een nieuwe eigenaar dan vorig jaar.

Toetanchamon

De categorie ‘oudheden’ deed het dit jaar erg goed. Zo heeft een museum een roze granieten beeld van het gezicht van Toetanchamon afgebeeld als de god Amon gereserveerd. Het moet alleen nog overeenstemming over de prijs bereiken met de verkoper.

Ook schilderijen van oude meesters vonden grif aftrek. Koetser Gallery uit Zwitserland verkocht bijvoorbeeld voor 3 miljoen euro een zeezicht van Willem van de Velde de Jongere (1633-1707).

Niet verkocht

Een aantal topstukken ging echter niet over de toonbank. Het schilderij Portret van een man met de handen in de zij van Rembrandt (34 miljoen euro) werd niet verkocht. Datzelfde gold voor de grootste gele diamant ter wereld (18 miljoen euro) en vier schilderijen van Frans Hals.

De zegsvrouw benadrukte wel dat het niet ongebruikelijk is dat dit soort topstukken niet tijdens de beurs zelf wordt verkocht. Vaak beginnen dan wel onderhandelingen, die dan doorgaan tot na het evenement.

Juwelen gestolen

De 24e editie van Tefaf begon vrijdag 18 maart. De beurs telde 260 deelnemers uit zestien landen. Die boden samen zo’n 30.000 kunstwerken aan. Een minder leuke gebeurtenis: ook dit jaar werden juwelen gestolen.

Dat gebeurde vorig jaar en drie jaar geleden ook al. Veel details over de diefstal heeft de politie nog niet bekendgemaakt.