AMSTERDAM - Twee derde van de bevolking denkt dat er in Nederland net zo'n grote ramp met een kerncentrale kan gebeuren als in Japan. Ruim driekwart gelooft niet dat West-Europa beter is voorbereid op een ramp in een kerncentrale dan Japan, blijkt zondag uit een peiling van peil.nl.

Eveneens driekwart acht het mogelijk dat er een grote ramp gebeurt bij een kerncentrale in West-Europa. Niet geheel verrassend is de scepsis over kernenergie onder de aanhang van links partijen groter dan onder de aanhang van rechtse partijen.

Bij het afnemen van de peiling, donderdag en vrijdag, dacht driekwart dat de radioactieve besmetting in Japan groter is dan tot nu toe werd gezegd.

Dat werd bij de grotere partijen het meest gedacht bij de aanhang van de SP (88 procent) en het minst bij de aanhang van het CDA (58 procent).

Terecht

De vrees blijkt overigens terecht. Zondagochtend maakte de beheerder van de kerncentrale Fukushima bekend dat de straling in het water dat uit reactor 2 lekt tien miljoen keer zo hoog is als normaal.

Door de aardbeving en tsunami die het land troffen viel de koeling uit. Sindsdien kampt de kerncentrale met problemen.

Voedsel Japan

Ruim een derde vreest volgens Maurice de Hond dat voedsel uit Japan dat in Nederland komt radioactief besmet is. Die vrees is het grootst bij de aanhang van de PVV (50 procent) en de SP (49 procent). Bij het CDA (22 procent) zijn hier de minste zorgen over.