AMSTERDAM - Tussen de driehonderd en vierhonderd mensen hebben zaterdagavond in Amsterdam meegelopen in een stille tocht voor de slachtoffers van de ramp in Japan.

Dat meldde een woordvoerster van de organisatie Japan Helpen Kan. Die is speciaal opgericht om geld op te halen voor het Japanse Rode kruis.

De belangstellenden verzamelden zich rond acht uur op het Spui en liepen vervolgens naar de Dam. Burgemeester Eberhard van der Laan, de Japanse ambassadeur in Nederland en de directeur van het Nederlandse Rode Kruis liepen voorop. Zij en anderen hielden korte toespraken op de Dam.

De organisatie is blij met de opkomst en met het verloop van de stille tocht. De verkoop van fakkels bracht ongeveer 800 euro in het laatje. Op de Dam stond een ongeveer 1.60 meter hoge papieren kraanvogel met een wens voor gezondheid.

Van der Laan, de Japanse ambassadeur en de directeur van het Rode Kruis zetten er hun handtekening op. Artiesten gaan de kraanvogel beschilderen, waarna het kunstwerk voor het goede doel wordt verkocht.

Andere acties

Naast de stille tocht zijn er dit weekeinde nog meerdere andere acties om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami. Zo waren er zaterdag een benefietconcert in Den Haag en een bazaar in Amstelveen.

Op initiatief van ‘tatoekoning' Henk Schiffmacher zetten ook meerdere tatoeshops in Nederland en andere landen zich in voor het goede doel: het geld dat klanten betaalden voor hun tatoeages gaat naar Japan.

Zondag is er nog een benefietconcert in Amsterdam. Verder kunnen deelnemers aan de Zandvoort Circuit Run die dag geld doneren aan de Stichting ShelterBox, die boxen met onder meer een familietent levert aan rampgebieden als Japan.

Alles over de aardbeving in Japan en de gevolgen hiervan