AMSTERDAM - Het Amsterdam Museum onderzoekt of een fles drinkwater die uit 1853 zou komen, wel echt uit dat jaar komt.

Dat zei een woordvoerster zaterdag naar aanleiding van een artikel in Het Parool. Daarin vertelt een ontwerper dat hij de fles in de jaren zeventig heeft ontworpen.

Het Amsterdam Museum (tot voor kort het Amsterdams Historisch Museum) maakte maandag bekend dat het een fles schoon drinkwater uit 1853 heeft verworven.

Het zou een reclamefles zijn die de gemeente uitdeelde om Amsterdammers aan te sporen schoon water te drinken.

1975

Vormgever Jan Ketting (69) zegt zaterdag echter in Het Parool dat de fles uit 1975 komt. Hij ontwierp hem toen voor een manifestatie die plaatshad ter gelegenheid van de zevenhonderdste verjaardag van Amsterdam.

De flessen waren verkrijgbaar voor de bezoekers van het evenement. Overigens komt de tekst van het etiket wel uit een krantenadvertentie uit 1853.

Nader onderzoek

Een woordvoerster van het museum zei zaterdag dat er inderdaad een kans bestaat dat de fles ‘nep’ is. Nader onderzoek, onder meer naar het water dat erin zit, moet uitwijzen of dat het geval is.

De afgelopen dagen kreeg de instelling wel al meerdere telefoontjes van mensen die zeiden ook zo’n fles te bezitten.

De fles is sinds deze week te zien in het Amsterdam Museum. Dat blijft hij voorlopig ook gewoon. Het verhaal achter het object is volgens de woordvoerster namelijk nog steeds hetzelfde.