WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de internationale missie in Libië een bloedbad door Muammar Kaddafi heeft voorkomen.

''Vergis je niet: omdat we snel gehandeld hebben, is een humanitaire catastrofe vermeden.

De levens van ontelbare onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zijn gered'', zei Obama zaterdag in zijn wekelijkse radio- en onlinetoespraak.

Obama verzekerde het Amerikaanse publiek dat het militaire ingrijpen in het belang is van de VS. ''En het is onze verantwoordelijkheid'', voegde hij eraan toe. ''Elke Amerikaan kan trots zijn op de levens die we hebben gered in Libië.''

Kritiek

Obama had in eigen land kritiek gekregen op de Amerikaanse acties in Libië. Niet alle politici en burgers waren overtuigd van de noodzaak en doel. Obama probeerde die kritiek te weerleggen. ''Onze missie is duidelijk en gefocust'', zei de president.

Hij benadrukte dat de missie het mandaat heeft van de VN-Veiligheidsraad en dat zo verder bloedvergieten wordt voorkomen.

Luchtverdediging

''We slagen in onze missie. We hebben de Libische luchtverdediging uitgeschakeld. Kaddafi's troepen rukken niet langer op door Libië'', vertelde Obama zijn gehoor. ''In plaatsen als Benghazi, waar Kaddafi had gedreigd geen genade te geven, zijn Kaddafi's troepen teruggedrongen.''

Obama maakte de Amerikanen duidelijk dat de VS het commando snel overdragen aan bondgenoten en de NAVO. ''De Verenigde Staten hoeven en kunnen niet altijd ingrijpen als ergens in de wereld een crisis is'', zei de president. Hij benadrukte nog eens dat de VS geen grondtroepen sturen naar Libië.

Meerdere naties

Hij prees de samenwerking met andere landen. ''Dit is hoe de internationale gemeenschap zou moeten werken: meerdere naties, niet alleen de VS, die de verantwoordelijkheid en de kosten dragen van het handhaven van vrede en veiligheid.''

Obama herhaalde zijn waarschuwing aan Kaddafi dat hij ter verantwoording moet worden gebracht. ''Hij heeft het vertrouwen van zijn volk verloren. De wensen van het volk moeten worden uitgevoerd.'' De Amerikaanse president waarschuwde ook dat Kaddafi humanitaire hulp moet toelaten.

Lees al het nieuws over onrust in met Midden-Oosten op onze special