ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de voorlopige hechtenis van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen opgeheven en bepaald dat de borgsom van 10 miljoen euro moet worden terugbetaald.

Volgens de rechtbank is er geen gevaar dat Van den Nieuwenhuyzen naar het buitenland vlucht om aan berechting voor onder meer faillissementsfraude te ontkomen.

Behalve van fraude met faillissementen verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) de zakenman van omkoping en meineed. De omkoping zou erin hebben bestaan dat hij ex-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, Willem Scholten, het gebruik van een luxe appartement in Antwerpen zou hebben gegeven.

Scholten zou in ruil daarvoor bankgaranties ter waarde van miljoenen euro's hebben afgegeven voor de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) van Van den Nieuwenhuyzen.

Balkenende

Voormalig minister-president Jan Peter Balkenende hoeft niet te komen opdraven als getuige voor Joep van den Nieuwenhuyzen, zo bepaalde de rechtbank vrijdag verder. De verdediging had daarom gevraagd.

Oud-minister Annemarie Jorritsma wil de rechtbank wel als getuige laten horen. Volgens de verdediging kan zij ontlastend verklaren voor Van den Nieuwenhuyzen. Het Rijk deed destijds zaken met hem op het gebied van defensiematerieel.