AMSTERDAM - Degene die door de koude winter verwacht dit jaar minder last te hebben van de eikenprocessierups komt bedrogen uit. Volgens deskundigen van het Eikenprocessierups Kenniscentrum heeft het diertje, dat jaarlijks voor veel overlast zorgt, de winter goed doorstaan.

Dat meldt de website natuurbericht.nl.

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen flinke irritaties veroorzaken. De haren worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren.

Naar verwachting kruipen de eerste rupsen rond 13 april uit het ei. Vanaf 19 mei kan de rups voor overlast zorgen. In het zuiden van het land zijn de rupsen er iets eerder bij dan in het noorden, omdat de winter in de noordelijke provincies iets kouder was.

December

Ondanks de met een gemiddelde temperatuur van -1,1 graden zeer koude decembermaand, heeft de winter geen nadelige invloed gehad op de ontwikkeling van de rupseneitjes.

De eikenprocessierups heeft een voorkeur voor warmte, maar de eitjes hebben de winter prima overleefd. Het kenniscentrum, bestaand uit wetenschappers en ervaringsdeskundigen, houdt de komende maanden de ontwikkeling van de rups in de gaten.