AMSTERDAM - Alle Nederlanders moeten een puntenrijbewijs krijgen dat bij te veel verkeersovertredingen wordt ingetrokken.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van een vertrouwelijk advies van het OM aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Wie in vijf jaar twee keer wordt gepakt voor rijden onder invloed, bumperkleven of te hard rijden, raakt minimaal zes maanden zijn rijbewijs kwijt. Die termijn kan oplopen tot een heel of zelfs anderhalf jaar.

In het advies staat volgens de krant dat automobilisten hun voertuig moeten laten staan als ze negen punten hebben verzameld. Te hard rijden binnen de bebouwde kom kost vier punten en een ongeluk met een slachtoffer zeven.

Vergunning

Volgens het advies moet het rijbewijs de vorm krijgen van een vergunning, zodat er bij het intrekken ervan geen rechter meer aan te pas hoeft te komen. Wie te veel punten heeft, raakt automatisch zijn rijbewijs kwijt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zou de punten moeten bijhouden.

"Er komt een moment waarop betrokkene de vergunning heeft verspeeld", staat in het advies. "De maatschappij moet dan beschermd worden tegen diegene die door zijn rijgedrag en/ of ongeschiktheid een gevaar vormt voor zichzelf en anderen."

ANWB

Het streven om verkeershufters aan te pakken is prima, maar een rijbewijs afpakken zonder dat de rechter daarin een rol speelt, gaat te ver. Dat liet de ANWB vrijdag weten in een reactie.

Volgens de ANWB heeft het puntenrijbewijs in het buitenland niet echt vruchten afgeworpen. ''De effecten zijn op langere termijn niet aantoonbaar. Het schrikeffect is na een half jaar weg'', aldus de organisatie.

De ANWB is kritisch omdat in het voorstel alleen strafpunten worden uitgedeeld voor de zwaarste overtredingen die onder het verkeersstrafrecht vallen. Door rood rijden valt daar niet onder. Je krijgt er alleen een boete voor.