AMSTERDAM - Hofbiograaf Cees Fasseur is zijn boekje niet te buiten gegaan in zijn beschrijvingen van Gerrie van Maasdijk, in de jaren vijftig algemeen secretaris en kamerheer van koningin Juliana. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam deze week geoordeeld.

De kinderen van Van Maasdijk hadden een rechtszaak aangespannen tegen Fasseur en uitgeverij Balans.

De auteur gaat in zijn in 2008 verschenen boek Juliana & Bernhard - Het verhaal van een huwelijk ook in op de rol van Van Maasdijk in hun leven. Die komt er niet al te best vanaf. Hij wordt onder meer beschreven als ''de onrustzaaier'', ''een paard van Troje'' en ''een scheurmaker in hun huwelijk''.

De kinderen vonden deze beschrijvingen onzorgvuldig en onrechtmatig. Ze eisten dat Fasseur en Balans in de al bestaande drukken van het boek inlegvellen zouden leggen, waarop ze zouden toegeven over de schreef te zijn gegaan. In eventuele nieuwe drukken moesten ze de desbetreffende passages aanpassen.

De rechtbank oordeelt echter dat voor de passages waar de erven zich aan storen, voldoende steun te vinden is in de feiten. Ze zijn gebaseerd op ''uitgebreid archiefmateriaal'' en ''vele andere bronnen''. Volgens de kinderen heeft Fasseur bepaalde informatie genegeerd, maar volgens de rechter is dat in dit geval niet erg. ''Het selecteren van feiten is immers een normaal onderdeel van het schrijfproces bij een werk zoals de biografie.''