DEN HAAG - Negen minderjarige verdachten van openlijke geweldpleging zijn donderdag door de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot cel- en werkstraffen.

Acht jongens en één meisje, allen van Marokkaanse afkomst, vielen in december vorig jaar in Gouda zes meisjes lastig die van dichtbij met sneeuwballen werden bekogeld en vervolgens werden geslagen en geschopt.

De rechtbankvoorzitter heette de kinderen van 13 en 14 jaar oud vriendelijk welkom. ''Goedemiddag jongelui.’’

Maar al snel werd de toon bestraffend. ''Jullie krijgen allemaal straf. De slachtoffers hebben het als angstaanjagend en intimiderend ervaren.’’

Onzedelijk betast

Een van de meisjes werd ook onzedelijk betast. Haar rokje werd opgetild, haar onderbroek naar beneden getrokken en haar billen aangeraakt.

Beelden die met een mobiele telefoon werden gemaakt en op internet werden verspreid, leidden in het hele land tot commotie en verontwaardiging, zo oordeelde de rechtbank.

Hogere straffen

Twee jongens die als gangmakers werden beschouwd, kregen hogere straffen dan de anderen. De ene jongen, van 14 jaar oud, kreeg vijf weken cel met twee weken voorwaardelijk en moet zich onder behandeling laten stellen.

Hij was al eerder veroordeeld voor andere strafbare feiten. De ander, 13 jaar, komt onder toezicht van jeugdbescherming en is uit huis geplaatst. ''Door eerdere problemen is hij nu in een observatiecentrum geplaatst’’, zei de Haagse persrechter.

De andere zeven verdachten kregen werkstraffen van maximaal 120 uur. ''Met 40 uur voorwaardelijk, om te voorkomen dat jullie vaker dit soort ongein gaan uithalen’’, zei de rechtbankvoorzitter.