ENSCHEDE - Onderzoeksjournalist Rop Vorkink van RTV Oost eist een rectificatie van een persbericht van drie agenten, omdat daarin onwaarheden zouden worden verkondigd.

Woensdag had het drietal aangifte wegens smaad tegen de journalist gedaan. Zij storen zich aan de berichtgeving rond de vuurwerkramp.

Inzet van de zaak is een aangifte van oud-SE Fireworks-directeur Rudi Bakker tegen drie leidinggevende agenten.

Vorking beschuldigt Kamperman, Mijwaart en De Boer ervan een procesverbaal niet aan het dossier te hebben toegevoegd. De agenten storen zich op hun beurt weer aan de berichtgeving hierover door RTV Oost, maar weigeren een reactie te geven.

Documentaire voorkomen

Afgelopen week stuurde een advocaat namens het drietal een brief, waarin zij eisten niet langer met het mogelijk incomplete dossier in verband te worden gebracht. Anders zou een kort geding volgen om de uitzending te voorkomen.

Inmiddels wordt dat door de advocaat in een persbericht ontkend. Vorkink eist nu dat de agenten die berichtgeving rectificeren.

NU.nl heeft de betreffende brief in handen, waaruit blijkt dat inderdaad wordt gevraagd de agenten niet langer met een incompleet strafdossier in verband te brengen. Ook wordt een kort geding in het vooruitzicht gesteld.

Onduidelijkheid

Of de agenten niets te verwijten valt, blijft onduidelijk. Op dit moment doet het Openbaar Ministerie nog onderzoek naar de zaak.

De advocaat van de politie erkent dat door RTV Oost wel een mogelijkheid tot wederhoor is geboden, maar dat de agenten liever niet op TV komen.

Ook verwijt hij het politiekorps een te terughoudend mediabeleid te hebben gevoerd. Toch is hij van mening dat het dan aan Vorkink is meer onderzoek te doen om "tot kloppende feiten te komen".

De politie Twente vergoedt de juridische kosten van de drie agenten. Om hoeveel geld dat gaat is onduidelijk. Op herhaalde verzoeken om commentaar werd niet gereageerd.