GRONINGEN - Het Staatstoezicht op de Mijnen onderzoekt de herkomst van een hinderlijke en mysterieuze bromtoon waarover inwoners van het Groningse Grijpskerk al jaren klagen.

Dat meldde de provincie Groningen woensdag.

De klachten over een lage bromtoon zijn er al sinds november 2009. Aanvankelijk werd gedacht dat hij afkomstig was van installaties van de Gasunie in Grijpskerk, maar uit onderzoek bleek dat die niet in werking waren ten tijde van de eerste klachten. Ook uit andere delen van de provincie Groningen komen klachten binnen over de lage bromtoon.

Gastransport

Mogelijk heeft het geluid te maken met gastransport en is het afkomstig van compressoren.

Volgens een woordvoerder van de provincie Groningen zijn niet alle mensen gevoelig voor het geluid. Hij schat dat zo'n 2 procent van de bevolking de zeer lage bromtoon waarneemt. Het leven van deze mensen kan ernstig worden ontregeld, omdat zij er dag en nacht onafgebroken last van hebben. Daardoor slapen ze slecht en wordt hun gezondheid op den duur aangetast.

Het onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen gebeurt in opdracht van staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu).