AMSTERDAM - Het arrest dat de Hoge Raad heeft gewezen in een zaak over een T-shirt met een omstreden en volgens de raad haatzaaiende tekst (Combat 18), is mogelijk van invloed op de lopende strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

Advocaat Gerard Spong noemt het opvallend dat de president van de Hoge Raad, Geert Corstens, medeverantwoordelijk is voor dit arrest.

Spong zei dat woensdagavond in het tv-programma Uitgesproken WNL. Corstens wekt volgens hem met het arrest de indruk dat hij ''via de achterdeur'' een rekening met Wilders heeft willen vereffenen. Het Combat 18-arrest, gewezen op 23 november, biedt volgens Spong een handvat om Wilders wegens haatzaaien te kunnen veroordelen.

De rekening die Corstens zou hebben willen vereffenen ontstond nadat Wilders in oktober fel uithaalde naar het functioneren van de rechterlijke macht, naar aanleiding van zijn eigen strafproces.

Buitenhof

Ruim een week later hekelde Corstens de uitspraken van de PVV-voorman in het programma Buitenhof. Volgens de jurist ondermijnde Wilders met zijn uitlatingen het vertrouwen in de onafhankelijke rechtspraak.

De Hoge Raad heeft Uitgesproken WNL laten weten dat er geen verband bestaat tussen het feit dat Corstens een van de raadsheren is geweest die de zaak-Combat 18 heeft behandeld en zijn optreden in Buitenhof, ''zoals gesuggereerd'' in de WNL-uitzending van woensdag.

'Not amused'

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz zei dat zijn cliënt ''not amused'' is. Ook de raadsman zelf heeft zijn twijfels over de gang van zaken. Hij vindt het verontrustend dat leden van de Hoge Raad zich uitlaten over Wilders, terwijl diens zaak daar mogelijk nog terecht zal komen.

Moszkowicz verwees daarbij ook naar de vorig jaar uitgelekte notitie van Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad. In dat stuk noemde Aben de wraking van Wilders' rechters, in oktober vorig jaar, onterecht.

Moszkowicz beraadt zich nog op de vraag of hij de perikelen zal benutten voor een verweer in de lopende zaak tegen Wilders.