DEN HAAG - De wc-loze treinstellen van de NS-Sprinter kunnen misschien een toiletvoorziening krijgen door er een wagon met wc tussen of aan te hangen.

Die optie wil minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastrucuur) laten onderzoeken, zei zij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

Veel Kamerleden vinden het onverteerbaar dat de Sprintertreinen, die bedoeld zijn voor kortere ritjes, niet beschikken over een toilet. In eerder aangenomen moties werd Schultz gevraagd actie te ondernemen, maar in een recente brief herhaalde ze dat het laten ombouwen van de treinen te duur (90 miljoen euro) is.

Daarom kwam ze met andere voorstellen, zoals de bouw van wc's op stations. De VVD-bewindsvrouw meent daarmee in de geest van de moties te handelen.

SP

Sommige fracties zijn het daar niet mee eens en daarom speurt ze nu verder naar een oplossing. SP-Kamerlid Farshad Bashir kwam met het idee om treindelen met een wc te koppelen aan de Sprinters. Schultz wil daar wel naar kijken.

''Het is een leuk idee, maar wel complex'', zei ze in eerste reactie. ''Ik kan het totaalplaatje niet overzien, maar ik ben pragmatisch ingesteld, dus zal ik navragen of het kan.''

Voor haar vuist weg zei ze wel wat beren op de weg te zien. Ze opperde dat het aanhangen van een extra coupé gevolgen heeft voor de snelheid en het energieverbruik.

Verkeerd

Bashir haalde fel uit naar de minister, omdat hij vindt dat zij verkeerd met de moties omgaat.

''Wij zijn niet een of ander lullig adviesraadje dat vrijblijvend wat ideeën aan deze minister overbrengt. Wij vertegenwoordigen het volk en hebben meerdere keren in ruime meerderheid uitgesproken dat de minister dit maar moet gaan regelen'', zei hij.