AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) mag PVV-leider Geert Wilders wel degelijk vervolgen voor haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging.

De officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman veegden woensdag bij de rechtbank in Amsterdam de bezwaren van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz tegen de vervolging van tafel.

Anders dan de advocaat maandag betoogde, vindt het OM dat het zich heeft gehouden aan de opdracht van het gerechtshof om de politicus te vervolgen.

Moszkowicz vindt dat het OM de politicus van veel meer dingen beschuldigt dan wat in de opdracht van het hof stond.

Vrijspraak

Tijdens de eerste behandeling van de zaak leidde de vervolging van Wilders tot een eis van vrijspraak op alle punten. Nu de zaak voor nieuwe rechters is gebracht, is het OM voor zover bekend niet van standpunt veranderd.

Moszkowicz vindt onder meer dat justitie de opdracht tot vervolging ontoelaatbaar heeft opgerekt. Dit blijkt volgens de raadsman onder meer uit het feit dat de beide officieren de gehele film Fitna - het 16 minuten durende, anti-islam filmpje van Wilders uit 2008 - in de aanklacht hebben opgevoerd.

Volgens het OM krijgt Fitna pas in zijn geheel betekenis en moet hij gezien worden als één uitlating en één uiting.

Rechtsmacht

Moszkowicz meent bovendien dat Nederland geen rechtsmacht heeft waar het Fitna betreft, omdat het filmpje via de Amerikaanse website liveleak.com online is gezet.

Die omstandigheid is niet relevant, meent het OM. Fitna is op Nederland gericht en de Nederlandse rechtsorde wordt er door geraakt, aldus de officieren van justitie.

Koran

Wilders merkte woensdag op dat hij zich ergerde aan een door het OM gegeven, onjuiste voorstelling van zaken. Het OM beweert dat er in Fitna een pagina ut de Koran wordt gescheurd. Dat is niet het geval, er wordt slechts de suggestie gewekt, zo gaf officier van justitie Van Roessel toe.

Advocaat Moszkowicz had geen behoefte nog eens te reageren op het betoog van de beide officieren van justitie. Hij zei vast te houden aan zijn bezwaren.

Op 30 maart doet de rechtbank uitspraak. Als Moszkowicz zijn zin krijgt, is het proces-Wilders daarmee ten einde.

Rechtszaak Wilders