ASSEN/GRONINGEN - Reizigers met het openbaar vervoer kunnen vanaf woensdag met de ov-chipkaart door heel Nederland reizen.

Met de officiele invoering van de pas in Groningen en Drenthe kent de ov-chipkaart dan een landelijke dekking, zo maakte het OV-bureau Groningen Drenthe dinsdag bekend.

De twee provincies zijn de laatste waar de ov-chipkaart wordt ingevoerd. Aanvankelijk zou dat al in december gebeuren, maar dat liep vertraging op toen bleek dat de fabrikant de kaartlezers voor de bussen van vervoersbedrijf Qbuzz niet tijdig kon leveren.

Valleilijn

Een uitzondering is de Valleilijn, de spoortverbinding tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen. De ov-chipkaart laat daar op zich wachten door technische problemen. Vervoerder Connexxion verwacht dat de invoering pas in 2012 een feit zal zijn.

Inmiddels is de apparatuur in Groningen en Drenthe wel overal geïnstalleerd, ook in alle bussen en wordt woensdag in de noordelijke provincies het startschot gegeven.

Strippenkaart

Met de ov-chipkaart kunnen reizigers overal in Nederland gebruik maken van trein, bus, metro en tram. In veel regio's kan nog wel een strippenkaart worden gekocht, maar dat wordt in de loop van dit jaar afgebouwd. In de stadsregio's Rotterdam en Amsterdam kan alleen de ov-chipkaart worden gebruikt.