AMSTERDAM – Nederlandse politiekorpsen gaan zelden onmiddellijk tot actie over om winkeldieven te pakken. In één regio zou pas een onderzoek worden ingesteld wanneer de schade groter is dan 25.000 euro.

Zolang een winkeldief niet op heterdaad wordt betrapt, heeft hij niet veel te vrezen”, concludeert Detailhandel Nederland dinsdag in De Telegraaf naar aanleiding van een analyse van klachten over politieoptreden die bij de belangenvereniging binnenkwamen.

“Het komt nog steeds voor dat aangifte wordt geweigerd, er nauwelijsk onderzoek wordt gedaan en een zaak wordt geseponeerd”, zegt adjunct-directeur Sander van Golberdinge in de krant.

“Hierdoor ontloopt een winkelcrimineel zijn straf. Dat terwijl de ondernemer met de financiële en psychische schade achterblijft.”

Regeringspartijen in de Tweede Kamer VVD en CDA tonen zich ontzet over de uitkomsten van het onderzoek. “Dit moet opgepakt worden door de politie”, zegt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis. “De politie moet dienstbaar zijn, aangiften serieus nemen en daar werk van maken”, aldus Coşkun Çörüz van het CDA.