AMSTERDAM - De drie militairen die donderdag zijn vrijgelaten door Libië komen zaterdagmiddag terug naar Nederland. Bij terugkomst op vliegbasis Eindhoven worden de militairen welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten Generaal Peter van Uhm.

Dat maakte het Ministerie van Defensie zaterdag bekend.

Eerder werd nog gezegd dat het niet bekend zou zijn of het drietal zaterdag al thuis zou komen.

De militairen zijn donderdagnacht met een Grieks vliegtuig vanuit Tripoli gevlogen naar Athene. Vrijdagochtend kwamen ze rond 5:00 Nederlandse tijd aan. Zaterdagochtend zijn ze vanuit de Griekse hoofdstad naar Nederland vertrokken.

Twee weken geleden werden de militairen gevangen genomen na een mislukte reddingsactie met een Lynx-helicopter. Donderdag werd na intensief diplomatiek overleg bekend dat de drie werden vrijgelaten.

Taliban

De onderhandelingen met Libië over de vrijlating van de Nederlandse militairen waren moeilijker dan die met de Taliban. Dat zei de Griekse viceminister van Buitenlandse Zaken, Dimitros Dolis, zaterdag. Hij leidde het Griekse overleg met Libië om de Nederlanders vrij te krijgen.

Dolis was eerder betrokken bij onderhandelingen met de radicaalislamitische Talibanrebellen in Afghanistan, waar het na 7,5 maanden lukte een Griekse gevangene vrij te krijgen.

Goed gebaar

''Met Libië was het zwaarder. We hebben ons alleen gefocust op de vrijlating van de Nederlanders. We maakten hen duidelijk dat een vrijlating een goed gebaar naar de wereld zou zijn'', benadrukte de bewindsman in Gödöllö bij Boedapest in de marge van een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Griekenland raakte bij de onderhandelingen betrokken nadat een Libische gezant in Athene was gearriveerd. Tijdens het overleg zouden de Libiërs geen enkel moment beschuldigingen richting de drie Nederlanders hebben geuit. Kort nadat de militairen waren opgepakt, werden zij op de Libische staatstelevisie nog van spionage beschuldigd.

Trots en dapper

Dolis wilde de Libiërs ervan overtuigen dat de militairen met een humanitaire missie bezig waren. Ze probeerden onder anderen een Nederlander het land uit te brengen.

Dolis ving de militairen op nadat ze waren vrijgelaten. ''Ik zag hun lach en hun ongelooflijke blijdschap'', aldus de viceminister, die over trotse en dappere militairen sprak. Ze zouden tijdens hun gevangenschap de hele tijd hun uniform hebben gedragen, mét de Nederlandse vlag, stelde de Griek.

Nederlanders vrijgelaten