AMSTERDAM - De verhoging van de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen naar 130 kilometer per uur gaat meer verkeersslachtoffers opleveren. Dat stelt landelijke verkeersofficier van justitie Koos Spee dinsdag in het AD.

“De verhoging leidt tot meer slachtoffers, is slecht voor het milieu en bevordert de doorstroom bepaald niet”, aldus Spee in de krant.

Omdat de politie pas bekeuringen gaat uitdelen bij snelheden van 137 en meer, verwacht Spee dat de gemiddelde automobilist met ongeveer 140 over de snelwegen zal rijden. Volgens Spee is de remweg bij een snelheid van 137 kilometer per uur, zestien meter meer dan bij tien kilometer per uur langzamer.

“Dat scheelt drie of vier auto’s als je een stilstaande file even te laat in de gaten hebt”, aldus de verkeersofficier. Spee: “En als er een crash gebeurt, zal de botssnelheid hoger zijn waardoor de kans op ernstig letsel toeneemt.”

Afsluitdijk

Sinds 1 maart wordt er al geëxperimenteerd met de nieuwe maximumsnelheid. Sinds die dag mag er op de Afsluitdijk 130 kilometer per uur worden gereden. Begin mei komen er meer snelwegen waarop de maximumsnelheid omhoog gaat.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de nieuwe maximumsnelheid.

130 km per uur