AMSTERDAM - Secretaris-generaal Ed Kronenburg onderhandelt in de Libische hoofdstad Tripoli met het regime van Muammar Kaddafi over de vrijlating van de drie Nederlandse militairen die sinds anderhalve week vast zitten in het land.

De Telegraaf schrijft dat Kronenburg dinsdag in Tripoli arriveert. De krant baseert zich op bronnen in Italië, die zouden hebben bemiddeld. Het ministerie van Defensie bevestigt het bericht echter niet.

Premier Mark Rutte zei vrijdag tijdens een persconferentie omwille van de veiligheid en de onderhandelingen niets te willen vertellen over de situatie van de drie militairen.

Er is ''intensief diplomatiek verkeer''. En alles ''is erop gericht ze zo snel mogelijk gezond terug te krijgen”, aldus de premier vrijdag.

Tripoli

Hoogste ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken Kronenburg heeft goede contacten in Libië, overgehouden aan zijn afhandeling van zaken rond de vliegtuigcrash in Tripoli. Daarbij kwamen in mei 2010 zeventig Nederlanders om.

De drie Nederlandse militairen werden zondag 27 februari aangehouden in de buurt van de Libische stad Sirte toen ze met een Lynxhelikopter geland waren om een Nederlander te evacueren. Na de landing werd de bemanning overvallen door een gewapende groep regeringsgezinde Libiërs.

Profiel Libië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Gevangen Nederlandse militairen