ROTTERDAM - Rotterdam wil samen met het Rijk onderzoek doen naar de werkwijze van huisjesmelkers. Dat schrijft PvdA-wethouder Hamit Karakus (Wonen) in een brief aan de ministeries van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In de brief stelt de wethouder verschillende maatregelen voor om huisjesmelkers aan te pakken. Op die manier wil de gemeente overbewoning en hennepteelt tegengaan. Met het huidige instrumentarium komt de gemeente niet veel verder dan symptoombestrijding.

Rotterdam ontmantelde vorig jaar 326 hennepkwekerijen en pakte 344 overbevolkte woningen aan. Ook werd gericht ingezet op de bestrijding van malafide pandeigenaren. ''Ondanks deze energieverslindende inzet neemt het jaarlijks aantal overtredingen niet noemenswaardig af'', aldus Karakus.

Onaantrekkelijk

''Instrumenten zijn nodig om de praktijk van huisjesmelkers onaantrekkelijk te maken en uit te bannen. Het duurt te lang voordat boetes worden betaald en de gemeente vist te vaak achter het net bij de invordering.''

Om beter inzicht te krijgen in het fenomeen, pleit Karakus voor een onderzoek. ''Zo moeten wij glashelder krijgen wat nodig is om deze malafide praktijken niet langer winstgevend te laten zijn.''